Személyi kölcsön nem fizetésének következményei

Category: Személyi hitelek 1,133 0

A hitelfelvétel kapcsán a legtöbb igénylő legnagyobb rémálma, hogy a futamidő lejárta előtt pénzügyi válságba kerül, ezáltal képtelen lesz fizetni a törlesztő-részleteket. A hitelszerződés megkötésekor ugyanis minden ügyfél vállalja, hogy pontosan, határidőre törleszti kölcsönének részleteit, ha pedig ez elmarad, annak esetenként súlyos következményei is lehetnek annak függvényében, hogy mekkora összeggel tartozunk.

Szerencsére a személyi kölcsönök egyik nagy előnye, hogy a bankok a gazdasági válság óta – a közhiedelemmel ellentétben a mi javunkra – szigorítottak a hitelbírálaton, ezáltal az embereket sokkal jobban átmonitorozzák, mint korábban, avagy a személyi kölcsönök esetében nem csak azt veszik figyelembe, hogy mennyit keresünk, hanem azt is, hogy mekkora kiadást tudunk még vállalni magunknak minden hónapban.

Ezzel a módszerrel a bankok sokkal jobban meg tudják határozni, hogy kinek mekkora a hitelterhe, ezért bár többet kell várni a személyi kölcsön összegének kiutalására, illetve már magára a bírálatra is, azonban sokkal személyre szabottabban kerülnek kialakításra a hitelösszegek, ezáltal sokkal biztosabb, hogy az ügyfél vissza is tudja majd fizetni azt a pénzt, amit a banktól kapott. Mióta ezt a rendszert bevezették, jelentős mértékben csökkent a rosszul, vagy nem fizetett kölcsönök mennyisége!

A nem fizetés megelőzés mindennél fontosabb

Amennyiben meglévő személyi kölcsönünk törlesztésében probléma lépett fel, a legfontosabb az, hogy azonnal jelezzük a pénzintézet irányába. Még ha nem is biztos az anyagi gond – tehát több napja késik a fizetésünk –, akkor is érdemes jelezni, mert a bank ilyenkor felajánl nekünk lehetőségeket, így kérhetünk példának okáért akár késleltetett fizetést is, vagy a törlesztés ideiglenes felfüggesztését. Ez utóbbi akkor is jó ötlet, ha hirtelen lebetegedtünk, esetleg elveszítettük munkahelyünket, hiszen ideiglenesen nem kell arra gondolnunk, hogy honnan is teremtjük elő a törlesztő-részletet.

A mielőbb jelzés azért is fontos a bank felé, mert ha sokáig húzzuk és halasztjuk a dolgot, és összegyűlik egy nagyobb tartozás, akkor a bank feketelistára állíthat minket, ami már a komplett adósságcsapdát jelenti egyben. A megelőzés egyik legjobb módszer egyébiránt, ha a személyi kölcsön összegéből legalább egy, de még jobb, ha két hónapra előre eltesszük tartalékba a törlesztő-részlet összegét, aminek köszönhetően egy átmeneti probléma, vagy egy kisebb csúszás még nem vezet rögtön ahhoz, hogy a bank esetleg büntetést fizettessen velünk, hiszen késedelmi pótlékok ilyen esetben már felszámításra kerülnek.

A nemfizetés következményei

Ha nem fizetjük megfelelően személyi kölcsönünk havi törlesztő-részleteit, és nem is jelezzük a bank felé, hogy átmeneti probléma miatt valószínűleg egy ideig nem is tudunk eleget tenni kötelezettségeinknek, esetleg a kialkudott türelmi időszak is kevésnek bizonyult, akkor fokozatosan életbe lépnek a bank ilyenkor megszokott rendelkezései.

Az első késés után így kapunk egy felszólítást, majd a késedelmi pótlék is felszámításra kerül. Ha a csúszás folyamatossá válik, és továbbra sem egyenlítjük tartozásunkat, illetve a bankkal sem tudunk megállapodni, tartozásunk pedig meghaladja a minimálbér összegét, illetve a 90 napot is, a pénzintézet automatikusan, értesítés nélkül továbbítja adatainkat a BAR listára, amit manapság már inkább KHR listaként ismerünk.

Ezt a pontot nem szabad megvárni, hiszen ezt követően már attól az alternatívától is elestünk, hogy esetleg a hitelkiváltás segítségével felülemelkedjünk a problémán. A bank ezt követően felszólít minket tartozásunk egy összegben való megfizetésére, ami ha nem megy, akkor hivatalosan bejelentett munkabérünkből vonják majd le folyamatosan az összeg ellenértékét.

Amennyiben nem találunk munkát, tehát semmiből sem tudja vonni a bank a pénzt, az ügylet egy újabb szintre emelkedik, amelynek során a bíróságon folytatódhat a kálvária, és végső esetben végrehajtásra is sor kerülhet. Ingatlanunk a kisebb összegek miatt nem kerülhet veszélybe, de nagyobb értékű ingóságainkat, ezáltal legrosszabb esetben akár még autónkat is elviheti a bank ilyen formában.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!