Nem kap mindenki csak úgy hitelt

Category: Személyi hitelek 315 0

Az elmúlt években gyakran olvashattunk arról, hogy a hitelintézetek adósainak sorra dőltek be a hitelei, és a munkaerő-piaci és gazdasági helyzet alakulása egyértelműen rányomta bélyegét a háztartások fizetőképességére. A részletek felhalmozódása, valamint az ezt követő végrehajtás sem az adósok, sem a bank érdekeit nem szolgálták, hiszen személyi kölcsön és hitel kapcsán is az lenne a cél, hogy az együttműködés zökkenőmentes legyen. Ennek teljesebb körű biztosítására 2015 januárjától életbe lépett a Magyar Nemzeti Bank adósságfék-szabályozása, melynek keretein belül két mutató segítségével igyekeznek a hitelintézetek csoportosítani ügyfeleiket.

Cél a hitelintézetek kockázatának csökkentése

A jövedelemarányos törlesztő részlet mutató, valamint a hitelfedezeti mutató- miként nevükből is adódik, az adósminősítés során játszanak fontos szerepet. Gyakran tapasztalni, hogy a kölcsön iránt érdeklődők jövedelmükhöz, vagy a felajánlani tudott ingatlanhoz mérten túl magas összeget szeretnének felvenni. A törlesztés gördülékenysége, és a fizetőképesség megtartása érdekében tehát maximalizálásra került, hogy milyen jövedelemmel, mekkora kölcsön felvétele lehetséges, és a fedezet értékéhez mérten is megállapították a rendelkezésre bocsátható összeg nagyságát.

400 ezer forintnál húzták meg a vonalat

A hitelintézetek a jövőben a kölcsön igénylőket aszerint csoportosítják majd, hogy jövedelmük 400 ezer forint felett, vagy alatt van-e. Amennyiben nem haladja meg, akkor a jövedelemarányos törlesztő részlet mutató értelmében maximum annak 40 %-át teheti ki a havonta visszafizetendő összeg. Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi is minősül tulajdonképpen jövedelemnek. Ezzel kapcsolatban fontos tudnia, hogy kizárólag a bejelentett, leigazolható jövedelem megléte esetén van esélye a kölcsön felvételére. Mivel a nyugdíj és a családi pótlék is ilyennek minősül, ezért ezeket is bele kell számolni a jövedelmi viszonyokba. A netrisk.hu információi szerint abban az esetben, ha a jövedelem meghaladja a 400 ezer forintot, úgy a jövedelem 60 %-ának erejéig terjedhet a kölcsön törlesztő részlete. Amennyiben EVA jövedelemmel rendelkezik, úgy célszerű hitelintézetenként külön tájékozódni, ugyanis az előírásokat illetően különbségek tapasztalhatóak.

Nem mindegy, mennyit ér a fedezet!

Kölcsön igénylés során mindig is fontos szerephez jutott az, hogy milyen ingatlant tud az ügyfél fedezetként felajánlani. Nem lesz ez másként a jövőben sem, és a hitelfedezeti mutatóban foglaltak alapján pontosan meghatározásra került, hogy a fedezet értékének hány százaléka erejéig terjedhet a felvett összeg. Ingatlanok esetében ez 80 %, személygépjárműnél pedig 75% lehet. Ez a forint alapú kölcsönökre vonatkozik, Euro hitelek esetében 50 % és 45 % a határ, egyéb hitelek alkalmával pedig 35%, gépjárművekre 30 %.

kölcsön

Világosan látható tehát, hogy a bankok a szigorúbb adósminősítéssel igyekeznek kockázataikat csökkenteni, és ezen keresztül egyfajta hatékonyabb piaci jelenlétet és működést megcélozni. Természetesen az adósságfék-szabályozás keretein belül hozott intézkedések csak azokra a banki ügyfelekre vonatkoznak, akik 2015 januárja után szeretnének a kölcsön felvételének lehetőségével élni. A továbbiakban is érdemes tehát meggondolni, hogy milyen banki ajánlatra mondunk igent, és mekkora összeget igénylünk, hiszen ez több évre is meghatározhatja majd anyagi helyzetünket, és havi fizetési kötelezettségeinket. A fent részletezett mutatók ismerete hozzásegítheti ahhoz, hogy többet megtudjon az adósminősítésre és a törlesztésre vonatkozó információkról.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!