Mennyi a személyi kölcsön elbírálásának ideje?

Category: Személyi hitelek 687 0

Az emberek jelentős többségének, amikor pénzre van szüksége, és a kölcsönt szeretne felvenni a probléma megoldásához, az egyik legfontosabb szempont, hogy a személyi kölcsönt minél előbb elbírálják, ezáltal az ügyfél mielőbb hozzájuthasson a pénzéhez.

Hogy ez pontosan mennyi időt vesz igénybe, az általában bankonként változó, ezen felül pedig általában a körülmények is befolyásolják, hiszen minél több probléma merül fel a személyi kölcsön igénylése során, illetve minél bonyolultabb a procedúra, annál több időt vesz igénybe.

Példának okáért, ha valaki magas keresettel rendelkezik, és biztos munkahelye van, a hitelbírálat biztosan sokkal rövidebb ideig tart majd, mintha valaki feszegeti az előírt élettani korhatárt, ezen felül pedig adóstársat is be kell vonnia a hitelbírálathoz.

Miért kell többet várni a személyi kölcsön elbíráláskor?

A gazdasági válság sajnos nagyon negatívan hatott a személyi kölcsön bírálatának idejére is, ezáltal a bírálati idő a recesszió óta alaposan megemelkedett, így nagy általánosságban két héttel többet kell várni minden pénzintézetnél a hitelbírálatra, mint a 2008-2009 előtti esztendőkben. Mindez különösen a lakáshitelek esetében igaz, de a személyi kölcsönöknél is nőtt a várakozási idő, ami annak köszönhető, hogy a bankokat jogszabály kötelezi arra, hogy minél alaposabban átvilágítsák az ügyfeleket, ezáltal megállapíthassák, hogy kiadott pénzüket valóban vissza tudják majd fizetni a magánszemélyek. Erre azonban nem szabad negatívumként tekinteni, hiszen bár nyilvánvalóan sokaknak fontos, hogy mielőbb hozzájuthassanak hiteleikhez, azonban a bankok és a kormány elsődlegesen azért vezette be a hosszabb hitelbírálati időt, hogy a pénzintézetek sokkal alaposabban tudják átvilágítani ügyfeleiket.

A bankok így például már nem csak azt vizsgálják, hogy valakinek van-e rendszeres jövedelme, hanem azt is, hogy milyen havi kiadásokkal rendelkezik az igénylő, ezáltal szinte forintra pontosan ki tudják számolni, hogy mennyi pénzt tud majd fordítani a törlesztésre.

Természetesen nem változott meg minden a válság hatására, így például a jövedelemigazolás módja, ellenben akadtak olyan tényezők, amelyek drasztikusan szigorodtak, ezáltal például van ahol már nem elég 3 hónapos munkaviszonyt igazolni, hanem sokszor 6 hónap kell egy személyi kölcsön igényléséhez. Ha konkrét számokról szeretnénk beszélni, a személyi hitelek tekintetében jelenleg a banktól, valamint a hitelügylet bonyolultságától függően egy órától akár egy hónapig is terjedhet egy hitelbírálat. Ha például 100 ezer forint személyi kölcsönt szeretnénk felvenni biztos munkahellyel és jó anyagi körülmények között, magas fizetéssel, akkor a hitelbírálatot a legtöbb bank helyben is vállalja, ezáltal akár 1 órán belül eldöntött kérdés lesz, hogy kapunk-e kölcsönt vagy sem.

Hitelbírálat személyi kölcsön esetén

Hitelbírálatnak azt a folyamatot nevezzük, amelynek során a hiteligényléshez kapcsolódóan az illetékes pénzintézet megállapítja, hogy a kölcsön kérvényezője jogosult-e a hitelre, illetve anyagi helyzetéhez és körülményeihez mérten mekkora összegben. Hazánkban jelenleg csak olyan bankok – esetleg pénzügyi vállalkozások – kínálhatnak hitelt és végezhetnek hitelbírálatot, akik rendelkeznek a pénzügyi felügyelet, avagy a PSZÁF engedélyével. A hitelbírálat minden esetben magában foglalja már az adósminősítés mellett a fedezetértékelést is.

A hitelbírálat ideje a hitel összege mellett függhet a hitelcéltól is, ezáltal a kisebb összegű személyi kölcsönöket például általában helyben bírálják el, de amennyiben milliós nagyságrendű hitelről, esetleg lakáscélú kölcsönről van szó, azok esetében több hétig is tarthat a bírálat. A hitelbírálat folyamata során a bank a bekért dokumentumok által ellenőrzi azok, illetve az ügyfél adatainak hitelességét, majd a bank a saját hitelbírálati szabályzatának megfelelően megbizonyosodik arról, hogy az igénylő vagyoni és jövedelmi helyzete biztosítékul szolgál-e egy személyi kölcsön felvételéhez.

Amennyiben a feltételek adottak, megállapításra kerül a kölcsön összege is, majd amennyiben az megfelel az ügyfélnek is, megköttetik a kölcsönszerződés, és folyósításra kerül az összeg.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!