10 gyakori kérdés a személyi kölcsönökkel kapcsolatban

Category: Személyi hitelek 132 0

A személyi kölcsönök kapcsán Magyarországon nagy általánosságban igencsak rosszul tájékozottak az emberek, éppen ezért rengeteg olyan vissza-visszatérő kérdés van, amelyek a legtöbb hitelre vágyót foglalkoztatják.

Az alábbiakban most a 10 leggyakoribb kérdést gyűjtöttük össze a személyi kölcsönökkel kapcsolatban, hogy eloszlathassuk a kételyeket és hasznos információkkal szolgáljunk.

1. Milyen feltételekkel lehet igényelni személyi kölcsönt?

Noha a legtöbb magyar bank szereti maga meghatározni a feltételeket, a személyi kölcsön kapcsán nagy általánosságban megegyeznek a kritériumok, éppen ezért az igényléshez szükséges először is a bejelentett, rendszer jövedelem, ami lehet akár vállalkozásból származó, akár nyugdíj is, de egyenrangú a munkabér is.

Fontos továbbá, hogy az igénylő legalább nagykorú legyen, de még szerencsésebb, ha már 21 éves kor felett van, a hitel lejártakor pedig még nem tölti be a 65-70. életévét.

Az igénylőnek rendelkeznie kell ezen felül bankszámlával, és be kell mutatnia legalább három hónapra visszamenőleg a kivonatot. Ha ez nem lehetséges, a nyugdíjas szelvény, valamint a bérpapír is megfelel. Elengedhetetlen ezen felül, hogy legalább 3 hónapja a személyi kölcsön igénylője egy helyen dolgozzon, ne legyen semmiféle köztartozása, ezen felül pedig semmilyen státusszal se rendelkezzen a BAR listán, az ugyanis – főleg aktív státusz esetén – azonnali elutasítást von magával.

2. Kell ingatlanfedezet?

Nem! A személyi kölcsön egyik legnagyobb előnye, hogy bármekkora összegről is legyen szó, azt mindig ingatlan bevonása nélkül igényelhetjük majd, a hitel fedezetét ugyanis minden esetben a jövedelem biztosítja majd.

3. Mekkora összeget lehet így felvenni?

A legtöbb bank nagy általánosságban a fizetés, mint fedezet alapján határozza meg, hogy a hitel igénylője pontosan mekkora összeget is igényelhet magának. Minél több fizetése van valakinek, annál nagyobb kölcsönre számíthat, ami általánosságban a kérdéses jövedelem öt-hatszorosa. Ha tehát 100 ezer forintot keresünk, 5-600 ezer forintos személyi kölcsönt igényelhetünk majd magunknak.

4. Hogyan kaphatnék nagyobb összeget?

Amennyiben valaki azzal a problémával szembesül, hogy a felkeresett bank a hitelbírálat során túl alacsony összeget határozott meg, akkor nem kell azonnal beletörődnünk vagy elszomorodnunk, hiszen van megoldás. Ez nem más, mint az adóstárs bevonása, aki egyfajta kezesként saját keresetével biztosítja, hogy mi nagyobb összegű személyi kölcsönt vehessünk fel. Az adóstársnak köszönhetően így fizetésünknek akár a nyolc-kilencszeresét is megállapíthatja a bank, ami 150 ezres forintos kereset esetén már az egymillió forintot is meghaladhatja.

5. Túl idős vagyok a hitel felvételéhez, mi a teendő?

A legtöbb bank a személyi kölcsön felvételét nem csak alsó, hanem felső korhatárhoz is köti, így a legtöbb magyar pénzintézet például nem ad hitelt azoknak, akik a törlesztés lejártakor betöltik 65. életévüket. Ilyen esetekben megoldást jelenthet, ha bevonunk a hitelügyletbe egy fiatalabb adóstársat, aki segít áthidalni ezt a problémát.

6. Mindig szükség van a számlák fizetésének igazolására?

A legtöbb bank ezt alapvető szabályként rögzítette, tehát a közüzemi és egyéb számlák bemutatása a személyi kölcsön felvételéhez elengedhetetlen. Az ugyan nem szükséges, hogy minden számla a mi nevünkön legyen, de a címnek és a szolgáltatás helyének egyeznie kell, ami egy kiskaput jelenthet bizonyos esetekben.

7. Kell-e bármit is előre fizetni személyi kölcsön igénylésekor?

Egyáltalán nem, sőt mi több, azok a bankok, akik ilyenre kérik, vélhetően nem jogtisztán járnak el a hitelügylet során.

8. Milyen dokumentumok kellenek az igényléshez?

Általánosságban személyazonosságot igazoló okmány, lakcímkártya, jövedelemigazolások, bankszámlakivonat és munkáltatói igazolás.

9. Mi történik, ha nem tudjuk fizetni a kölcsönt?

A problémákat azonnal jelezni kell a bank irányába! Ha ez elmarad, büntetésre számíthatunk, bizonyos esetekben pedig inkasszóra és behajtásra is annak függvényében, hogy mennyire súlyos a helyzet. Természetesen ez senkinek sem érdeke, így a bank több felszólítást küld, és több lehetőséget is felkínál a helyzet rendezésére.

10. Nyugdíjasként is kaphatok személyi kölcsönt?

Amennyiben nyugdíja eléri a kiválasztott bank által meghatározott pénzügyi korlátot, természetesen nyugdíjasok is igényelhetnek személyi kölcsönt.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!