Pénzváltás? Kerüljük ki a trükkös webshopokat

Category: Jó tudnia 21 0

Karácsony előtt egyre többen rendelnek webshopból, ahelyett, hogy egy plázában tülekednének. A választék végtelen, és otthon a fotelből is elintézhető percek alatt a vásárlás.

Ha külföldi szolgáltatót választunk, felmerül az a kérdés, milyen devizával fizetünk, illetve hogy váltódik át a pénzünk. Lehet deviza bankszámlánk, például dollár vagy euró alapú, ha onnan utalunk át pénzt, akkor nem merül fel, hogy ‘át kéne forgatni’. Ám ha forint számláról utalunk, a szolgáltató sok esetben maga vált, és ezzel legtöbbször nem is törődünk.

Nem véletlen, ha nem írják ki az árfolyamot

Ám ha ránézünk – ránéznénk – a váltási rátára, az derül ki sok esetben, nagyon jó üzlet a más devizáról átváltás a webshopnak. Méghozzá azért, mert a középárfolyamos váltáshoz képest rákerül pár százalék, ami az ő haszna. A 3-5-7 százalékos felár (azaz például 308 forint/euró helyett 330 forint/euró) pedig a mi zsebünkből ugrik ki.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ha felmerül az opció, az Amazon, a PayPal vagy más szolgáltató végezze a váltást, és nem a bankunk, akkor ne ezt válasszuk ki. A váltási árfolyamot olykor nem írja ki a rendszer, például az Amazonnál. Sehol sem tudunk rákeresni a weboldalon, ha kiváncsiak volnánk; csak a fizetésenél derül ki. Nem véletlenül, ugyanis jóval ‘lehúzósabb’, mintha nem bíztuk volna rá a cégre az átváltást.

kölcsön

Sokan használják a PayPalt is, amely pénz fogadására, fizetésre alkalmazható rendszer. Az eBayen vásárolva sokan fizetnek a biztonságos PayPal ‘útvonalon’. Ám ezzel – ha forintos számláról indul a tranzakció – sok pénzt lehet veszteni.
Az eBay a jelek szerint nem figyeli, hogy a PayPalen beállítottuk, hogy a saját bankunk váltson: hiába választjuk ezt, nem ez történik. Az eBay nem túl baráti árfolyama lesz a nyertes. Ez állítólag egy ‘rendszerhiba’, amit néhány kattintással ki lehet cselezni.

A banki középárfolyamnál nem lesz jobb

Aki gyakran utal külföldre – akár kintről itthonra, akár otthonról kintre – devizát, az tudja, hogy hol lehet a legjobb átváltási rátával élni. Az olyan szolgáltatók, mint a CurrencyFair vagy a TransferGo semmi mást nem tudnak, csak pénzt a címzetthez eljuttatni és átváltani, de azt nagyon tudják. Az hívta életre ezeket a vállalatokat, hogy egyre többen indítottak utalást határon túlra úgy, hogy a bankok erre ‘ráakasztott’ komoly terheléseit és hosszadalmas ügyintézését kikerülték volna.

Az egyik legnépszerűbb pénzküldő szolgáltató a TransferWise, amelynek köszönhetően hamarosan netes vásárlásoknál is utalhatunk nagyon kedvező váltási rátával.

A TransferWise garantáltan banki középárfolyamon, azaz a létező legkedvezőbben vált. Tavasz óta számlát is lehet nyitni ennél a cégnél, amelyen ingyen és 15 féle devizában lehet pénzt tartani. Ez inkább elektronikus pénztárcának használható, a bankoknál általános OBA védelem nem védi a halmozódó összeget.

2017 végére ígérte a szolgáltató a kártya bevezetését, amely járhat a devizaszámlához. Ezzel már – mégha virtuális is lesz a kártya – le lehet bonyolítani netes vásárlásokat, előnytelen váltási ráta nélkül.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!