Hitelkiváltás összehasonlítás 2014-ben

Category: Hitelkiváltás 34 0

Hogyan módosultak a hitelkiváltás szabályai 2014-ben, mire érdemes figyelni a hitelkiváltás során? És végül, a hitelkiváltások összehasonlítása – mindez megtudható cikkünkből.

Kezdjük az alapoknál!A hitelkiváltás lényege, hogy meglévő hitelünket, vagy akár hiteleinket egy kedvezőbb hitelkonstrukcióra cseréljük le. A hitelkiváltás érintheti a teljes tartozást, vagy lehet részleges is, és érintheti a lakáshiteleket, de a szabad felhasználású hiteleket is.

A hitelkiváltással csökkenthető a törlesztőrészlet, kiszámíthatóbbá válhat a kamat, választhatunk fix összegű havidíjat és a futamidőn is lehet módosítani. A hitelkiváltás összehasonlítással kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb lehetőséget a piaci kínálatból.

Jogszabályi változások. Már a múlt év végén elfogadta a magyar Országgyűlés azt a jogszabályt, amely 2014-ben már jelentősen módosította a hitelkiváltás szabályait. Lássuk a legfontosabb változásokat!
Ha a lakáshitelünket 2012. április 1. előtt kötöttük, és több mint egy év volt a futamidő akkor bizonyos feltételek mellett lehetőség van ingyenes, vagy kedvezményes hitelkiváltásra. Ugyan ez a helyzet szabadfelhasználású, de ingatlanfedezettel rendelkező hitel esetén is.

hitelkivaltas-osszehasonlitasa

Milyen feltételeknek kell megfelelni az ingyenes hitelkiváltáshoz? Nos, a hitelkiváltás során, az új hitel esetében a kamatreferenciának 3, 5, 10évre rögzítettnek, vagy kamatlábhoz kötöttnek kell lennie. Az új hitelnél más kamat jellegű díj nem számolható fel, és az egyéb költségek is legfeljebb az infláció mértékének megfelelően emelhetők. Végül a kamatfelár csak akkor emelhető, ha késedelmesen fizet az adós, vagy nem fizeti a fedezetül szolgáló ingatlan után biztosítást.

Mint látható, ezek a jogszabályi megkötések a hitelfelvevőt védik, így tehát ebben is előremutató a hitelkiváltás és az új jogi szabályozás.
Fontos, hogyha megfelelünk a fenti kitételeknek, akkor a hitelkiváltással járó szerződésmódosításért az eredeti hitelünket adó bank nem számolhat fel sem szerződésmódosítási díjat, sem egyéb költséget.

A hitelkiváltás is lehet lakáscélú 2014-ben

További előnyös változás az is, hogyha lakáscélú hitelünket hitelkiváltással próbáljuk meg kedvezőbbé alakítani, akkor ez az új hitel is minősülhet lakáscélúnak, ami azt jelenti, hogy kedvezőbb kamatozású hitelhez juthatunk így, ami több százezer forinttal is csökkentheti a visszafizetendő összeget.

Szintén jó tudni azt is, hogy a jelzáloghitel esetén 2014-től már nem csak a hitelkiváltás, hanem a futamidő hosszabbítás is lehet ingyenes.

Hitelkiváltás összehasonlítása 2014-ben, azaz mire ügyeljünk?

Ha hitelkiváltásra szánjuk rá magunkat, akkor először célszerű néhány dologgal tisztában lenni. Elsőként is azzal, hogy a hitelkiváltáshoz szükséges a megfelelő pénzügyi fegyelem, ezért első lépésben szerezzünk be igazolást az eredeti kölcsönt nyújtó banktól, hogy az elmúlt egy esztendőben nem késtünk 30 napnál többet a törlesztőrészlet megfizetésével. Ha gondjaink voltak a fizetéssel, az akár kizáró ok is lehet!
A hitelkiváltás esetén is elkerülhetetlen a jövedelemvizsgálat, és a tartozások kizáró okot jelenthetnek. A bankok mindegyike a rendszeres havi nettó jövedelmet vizsgálja, az olyan pótlékok, mint túlóradíj, vagy vezetői pótlék jellemzően csak akkor kerülnek figyelembevételre, ha azok havi rendszerességgel érkeznek a számládra. A nyugdíjat szintén a legtöbb bank elfogadja, de a GYES, GYED és egyéb jövedelmeket, csak kiegészítésként, akkor, ha a havi minimális jövedelem más forrásból igazolható.

Milyen költségek jelentkeznek a hitelkiváltás során?

Itt már érdemes összehasonlítani a 2014-es hitelkiváltásokat, mert bankonként eltérőek lehetnek a kondíciók, és érdemes az akciókra is figyelni, de ökölszabályként az alábbi költségek merülhetnek fel.
Ingatlan értékbecslési díja, kb. 25-35 ezer Ft, közjegyzői díj (maximum a hitel 1%-a), jelzálogbejegyzés és -törlés illetéke, (19 200 Ft), végül a folyósítási jutalék.

Hitelkiváltás összehasonlítása

A hitelkiváltás előnyeinek bemutatására egy konkrét példát hozunk, számokkal, hogy láthatóak legyenek miért érdemes a hitelkiváltással foglalkozni.
Az interneten ma már több helyütt is elérhetőek hitelkiváltás összehasonlító alkalmazások, amelyek a legfrissebb 2014-es kondíciókat alkalmazzák. Ezek segítségével könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyik hitelkiváltó csomagot érdemes választanunk.

A hitelkiváltást összehasonlító alkalmazások jellemzően már néhány alapinformációval működőképesek, de minél több adatot tudunk megadni, annál pontosabb eredményt adnak, illetve a hitelkiváltás előnyei is nyilvánvalóbbak lesznek. Ha ismerjük a mostani hitelünk kondícióit, a fizetendő törlesztőrészletet, úgy az összehasonlító segítségével, az is kiszámítható, hogy mennyivel csökken a havi törlesztőrészlet, vagy az összességében visszafizetendő összeg korábbi hitelünkhöz képest.

Sok esetben érdemes regisztrálni is, mert így a hitelkiváltó összehasonlítók használatával különböző kedvezményeket is érvényesíthetünk, akár több ezer forint értékben.

Példa a hitelkiváltó összehasonlítás alkalmazására

Példánkban egy 5.000.000 forintos hitelkonstrukciót választottunk ki, amely 15 éves futamidővel rendelkezik. Erre a kondícióra jelen pillanatban a legjobb ajánlatot a K&H Bank nyújtja, 39 150 Ft-os induló törlesztőrészlettel és 7 047 017 Ft teljes visszafizetendő összeggel. Az FHB esetén 6,44%THM mellett 42 089 Ft a havi törlesztő, és a visszafizetendő összeg meghaladja a 7,5 millió Ft-ot. A CIB Bank ajánlatánál a teljes visszafizetendő hitel már meghaladja a nyolc millió forintot, de a legkedvezőtlenebb hitelintézetnél már tízmillió forintot is elérheti a teljes törlesztendő összeg.
Természetesen a fenti számítás csak pillanatnyi állapotot tükröz, ebből senki ne vonjon le hosszú távú következtetéseket, ám az jól látható, hogy az ajánlatok között igen lényeges különbségek lehetnek. Érdemes tehát átfutni minden ajánlatot, tájékozódni az egyéb feltételekről is.

Tekintve, hogy 2012-ben még lényegesen magasabbak voltak a hitelkamatok, mint jelenleg, egy-egy ilyen hitelkiváltással, akár a költségeink 25%-kal, vagy még ennél is nagyobb összeggel csökkenthetőek.

Mire érdemes még figyelni a hitelkiváltás összehasonlításakor?

Bár az online kalkulátorok nagyon hasznos eszközök, nem pótolják a személyes tájékozódást. Milyen feltételeknek kell megfelelni, milyen jövedelmet fogadnak el a bankok, mik az aktuális akciók? Ezekre a kérdésekre nem minden esetben adnak választ az online hitelkiváltás összehasonlítók, érdemes tehát kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatokat és személyesen érdeklődni a bankfiókokban.
Fontos az is, hogy nem mindig a legelső ajánlat a legkedvezőbb, vannak un. promóciós ajánlatok, amelyek a lista legelején kapnak helyet, ám ezek a valójában fizetett hirdetések és nem feltétlenül ezek rendelkeznek a legkedvezőbb kondíciókkal.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!