Hitelkiváltás – jól jár, ha kihasználja

Category: Hitelkiváltás 173 0

Amerikában a családok évente felülvizsgálják a hiteleiket, és megújítják azokat, jól tudva, hogy a bankok mindenkinek lehetővé teszik, hogy kedvezőbb hitelre váltsák a meglevőket. Nálunk ez a gyakorlat – azt lehet mondani – szinte ismeretlen, nagyon kevesen élnek a hitelkiváltás és az adósságrendező hitel nyújtotta lehetőségekkel. Ez is egy szelete annak, hogy mi magyarok a vonatkozó felmérések egybehangzó véleménye szerint egyelőre igen felületesen tájékozódunk a banki ügyleteinkről.

Pedig százezreket lehet egy új konstrukcióval spórolni. Hogy hogyan lehetséges ez? A bankok folyamatosan fejlesztik a hiteltermékeiket, vannak már jobb megoldások, mint a korábbiak, és lehetséges ezekre átnyergelni. Emellett a cégek is nyernek, ha az ügyfeleik képesek törleszteni az adósságukat.

Választhatunk új lakáshitelt a meglevő helyett; ez a lakáshitel kiváltás. Ehhez egyeztetnünk kell a régi és az új bankkal is.

Mikor érdemes ezen a lehetőségen elgondolkodnunk?

Ha túl magasnak érezzük a törlesztőrészletet, és nem fogjuk tudni biztonságosan fizetni, mindenképpen előzzük meg a bajt.
Érdemes a gyakran vagy nagyon negatív irányban változó (vagy mindkettő) törlesztőrészlettel rendelkező szerződést is újjal kiváltani.
Hitelkalkulátorok segítségével az összes szerződés lehetőség minden jellemzőjét megvizsgálhatjuk és összevethetjük azokat, de érdemes tudni, az online kalkulátorok nem képesek az összes módosítást követni, illetve minden részletet feltünteni.

Egyes bankoknál előfordulhat, hogy az ügyfélminősítési kategóriáik szerint állapítják meg a hitel kamatát, kamatfelárát, és azt csak a bankkal kapcsolatba lépve tudhatjuk meg, hogy mi – bevételünk, ügyfélmúltunk stb. alapján – milyen kategóriába esünk.

Sok esetben egyébként könnyedén, online adatmegadással kiderülnek számunkra a részletek.

Adósságspirál helyett adósságrendezés

Ha több olyan hitelünk, kölcsönünk is van, amelyeknek a fizetése nehézségbe ütközik, akkor egy adósságrendező hitelbe is összevonhatjuk őket.
A különböző hiteleket, bennük jelzáloghitelt és fogyasztási hitelt (ide tartozik a személyi kölcsön, hitelkártya) lehetséges az adósságrendező hitellel egyetlen, jobb feltételeket biztosító konstrukcióval kiváltani. Ami talán a leglényegesebb: a havi törlesztőrészlet nagyságát összességében csökkenteni tudjuk a háztartás számára.

Nagyon vonzó, hogy egyetlen helyre törlesszünk ezután, és magas törlesztőrészletek helyett alacsonyabbat ‘üdvözölhessünk’, de ehhez is kell egy legalább relatíve jó ügyfélmúlt.
Aki nagyon sok helyre tartozik, vagy például negatív BAR listán van, azt nem fogják a bankok tárt karokkal fogadni.

Érdemes tudni, ezév március végétől még jobbak lettek a hitelkiváltás feltételei. Mindenképpen érdemes tájékozódni az ajánlatok között.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!