Hitelkiváltás igénylés 6 legfontosabb lépése

Category: Hitelkiváltás 78 0

A hitelkiváltás ma már egyre több magyarországi bank kínálatában megtalálható, így akár válogathatunk is az ajánlatok között. A hitelkiváltás azok számára egy nagyon jó lehetőség, akiknek van egy vagy több régebben felvett hitele, azok kondíciói, kamatai ma már nagyon kedvezőtlenek, és a tulajdonosuk szeretné azokat lecserélni egy jobb kamatozású, kisebb törlesztőrészleteket biztosító lényegesen kedvezőbb hitelre.

A hitelkiváltáshoz nem feltétlenül lehet szükséges valamilyen ingatlanfedezet felmutatása, viszont az az egy biztos, hogy fedezet melletti hitelkiváltás során lehet elérni a legkedvezőbb kamatokat és törlesztőrészleteket. A legkedvezőbb kondíciójú hitelkiváltást egyébként nagyban elősegíti, ha minél magasabb jövedelmi szintet tudunk igazolni, ugyanis ekkor a bankok úgy ítélik meg, hogy a kockázataik jóval kisebbek, és ebben az esetben rendkívül alacsony kamatokkal hajlandóak a hitelkiválást megadni az ügyfél számára.

Hitelkiváltás igénylésének lépése

  1. Első lépésként mérjük fel a lehetőségeinket. Addig nem érdemes egy pénzintézetet felkeresni, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy van a piacon jelenleg olyan hitelkiváltó termék, amellyel kisebb kamatokat és törlesztőrészleteket tudunk elérni, mint a meglévő hitelünknél, hiteleinknél. Azt is jó ha tudjuk, hogy esetlegesen mekkora ingatlanfedezetet szükséges felmutatnunk, valamint milyen jövedelmi szint szükséges a kedvező hitelkiváltás eléréséhez.
  2. Ha megtaláltuk a kedvező hitelkiváltási konstrukciót például az interneten található kalkulátorok segítségével, akkor keressük fel az adott bankot a részletes egyeztetés céljából, itt megtudjuk a tényleges lehetőségeinket, valamint megkapjuk azon dokumentumok listáját, melyek az igényléshez szükségesek. Ezután nekikezdhetünk ezen dokumentumok beszerzésének. Jobb ha banki egyeztetés előtt nem kezdünk semmilyen irat beszerzésnek, ugyanis több pénzintézet csak a saját feltételrendszerének megfelelő dokumentumokat fogadja el.
  3. Amint megvannak a dokumentumok nagy része, a bank elvégzi az ingatlan értékbecslését, aminek díját a hitelkiváltás igénylője fizeti. Az értékbecslésben szerepel majd az ingatlan bank szerinti ára, amelyhez viszonyítva dől el, mekkora hitel összeget kaphatunk meg.
  4. Ezután kezdődik meg a tényleges hitelbírálat, eldől, hogy mekkora hitelösszeget kaphatunk meg pontosan, és hogy megfelelünk-e adósként a bank számára.
  5. Ha a hitelbírálat pozitívan zárul, az szerződés véglegesítése van csak hátra, az aláírás mindkét szerződő fél részéről, valamint a közjegyzői hitelesítés.
  6. A hitelösszeg folyósítása előtt a bank még kérheti a szerződésben szereplő biztosítások megkötését, majd ha ezek a feltételek is teljesültek, a pénzintézet átutalja pénzt azon bankoknak, akik a kiváltandó hitelt, hiteleket kezelték, és az esetlegesen felmaradó hitelösszeget ezután az adós számlájára is kiutalják.

A hitelkiváltás alapfeltételei 2014-ben

Az ingatlanfedezet értékével kapcsolatosan alapfeltétel, hogy legalább 4 millió forint forgalmi értéke legyen. A legtöbb pénzintézet ennyit kér, de nem ritka az sem, hogy 5, vagy akár 6 milliós fedezeti érték a minimális követelmény. Törvény szerint a bankok ennek az úgynevezett hitelbiztosítéki értéknek maximum a 80 százalékát ítélhetik meg hitelösszegként, de ez egyébként is nagyon ritka, inkább jellemző, hogy az 50 és 70 százalék között adnak meg hitelösszegeket a pénzintézetek.

hitelkiváltás igénylésének lépései

Csak forgalomképes ingatlant fogadnak el fedezetként, tehát például végrehajtás alatt nem lehet az ingatlan.
A jövedelem vizsgálatánál nagy valószínűséggel nemcsak a igénylőnek fogják megnézni az anyagi helyzetét, a vele egy háztatásban élőkét is vizsgálják, akár keresőről legyen szó, akár eltartott gyermekekről. Bár sok pénzintézet a hitelkiváltás feltételeként csak a minimálbér meglétét tünteti fel, az nagy eséllyel kevés lesz a hitelkiváltás felvételéhez, de egyébként is úgy lehet elérni a legkedvezőbb kondíciókat, ha minél magasabb jövedelmi szintet tudunk igazolni. A jelzáloghitelekkel kapcsolatosan törvényi előírás az, hogy csak olyan igénylőnek adható meg hitel, aki már legalább hat hónapja dolgozik ugyanazon a munkahelyen, és ezt igazolni is tudja. Ettől függetlenül a bankok kérhetnek 9 hónapos, vagy annál több munkavégzés igazolását is.

Rendkívül fontos a hitelkiváltáshoz, hogy a hitelmúltunk szeplőtelen legyen, a bankok ugyanis szinte kizárólagosan olyan hiteleket hajlandóak kiváltani, melyeket renden fizettünk a szerződéseknek megfelelően, tehát úgy ne is kezdjünk egy hitelkiváltás igényléshez, hogy valamelyik kiváltandó hitel fizetésében elmaradásaink vannak. A még fennálló tartozásokról egyébként is hivatalos igazolást kell majd kérnünk a kiváltandó hiteleket kezelő bankoktól. Ha bármelyik hitelt az adott pénzintézet felmondta, akkor a hitelkiváltás biztosan meghiúsul. A hiteltörlesztések problémamentességét akár több hónapra visszamenőleg ellenőrizhetik például a befizetésekről szóló számlakivonatok elkérésével.

A BAR/KHR banki fekete lista aktív státuszában lévő igénylő kérelmét 100 százalékban utasítják vissza, a passzív státuszban lévőkét is igen nagy részben, célszerűbb tehát a passzív státusz egy éves elévülését megvárni a hitelkiváltás igénylésével.

Hitelkiváltással lénygében minden -féle hitelt ki lehet váltani, melynek szerződésében ennek lehetőségére nincs kizáró ok. Tehát kiválthatóak a deviza hitelek, szabad felhasználású hitelek, akár jelzáloggal, akár anélkül lettek felvéve, a gyorskölcsönök, hitelkártya hitelek, és áruhitelek, és természeten a lakáshitelek is. A hitelkiváltó hitelek futamideje 20, 25, de néhány esetben akár 30 év is lehet, pénzintézetenként változó, hogy a hitel lejáratakor az igénylő milyen idős lehet, ami biztos, hogy a 75 évet nem haladhatja meg.

Lakáscélú vagy szabad felhasználású devizahitel esetében alaposan utána kell nézni, hogy a jelenlegi nagyon magas árfolyamok mellett megéri e egyáltalán a devizahitel kiváltása, és azzal is kalkulálni kell, hogy a hitelkiváltás során elérhető törlesztőrészletek a teljes futamidő alatt már szinte biztosan nem fognak csökkenni, akkor sem, ha a devizák árfolyamai esetleg csökkennének.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!