Hitel bárosoknak  2014-ben milyen lehetőségeik vannak

Category: Hitel BAR listásoknak 708 3

Több okból is fel lehet kerülni a BAR listára, még úgy is, hogy az illető nem tesz semmit, csak kezességet vállal egy hitelügyletben, ahol a tényleges adós nem fizeti rendben a kölcsönt. A ma már KHR lista néven (Központi Hitelinformációs Rendszer) futó negatív adóslistához minden magyarországi pénzintézet szabadon hozzáfér, és ha egy ügyfél hitelkérelemmel fordul egy bankhoz, annak első dolga, hogy az igénylőt lekérdezze a KHR listát üzemeltető vállalkozástól.

Amennyiben az ügyfélnek nincsenek hátralékos tartozásai, vagy más ‘bűne’ a pénzintézetekkel kapcsolatban, akkor a KHR listán semmilyen adata nem szerepelhet. Ha van valamilyen ki nem egyenlített tartozása, vagy visszaélése, akkor a bank lekérdezésére válaszul a rendszer üzemeltetője elküldi az adatokkal együtt a KHR listára kerülés részleteit is.

A BAR listáról azonban le lehet kerülni, és akkor a személy minden adatát visszaállíthatatlan módon törölnie kell a rendszernek, és akkor az ügyfél teljesen tiszta lappal indulhat neki bármilyen hitel felvételének.

Mi is az a BAR lista?

hitel bárlistásoknak 2014-ben

Mint már említettük, több okból is fel lehet kerülni a listára, de azt is tudni kell, hogy a BAR listán kétféle státuszban lehet szerepelni. Amennyiben bármilyen okból felkerül rá valaki, akkor azonnal aktív státuszba kerül, ami a súlyosabb besorolás, és van passzív státusz is, ami már enyhébb következményekkel jár.

A BAR lista aktív státuszában lévő személy részére a jelenleg hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően a bankok semminemű körülmények között nem adhatnak hitelt, ez alól kibúvó nincs. Passzív státusz esetében a törvény már engedélyezi a pénzintézeteknek a hitelnyújtás lehetőségét, viszont azoknak teljes jogukban áll eldönteni, hogy adnak e kölcsönt, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. A tapasztalat azt mutatja, hogy igen nagy az ilyen igénylők elutasítása, viszont ha adnak is hitelt, azt igen szigorú feltételekkel adják, és lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel, mint azt tiszta hitelmúlttal rendelkező ügyfélnek adnák.

Ha a tartozás nem úgy rendeződik, hogy az ügyfél fizeti ki azt, hanem máshogy, akkor viszont még öt évig marad fenn a rendszerben passzív státuszban, ilyenkor természetesen nehéz kivárni a hosszú idő leteltét, míg az ügyfél adatait törlik a rendszerből.

A BAR listán passzív státuszt csak az kaphat, aki a hitelmulasztását rendezi, a tartozását kiegyenlíti az adott pénzintézettel szemben. Ekkor az addig aktív státuszt a KHR rendszer kezelője átváltoztatja passzív státusszá, amelyben az adós még egy évig fennmarad a rendszerben, és ez idő letelte után teljes mértékben törlik onnan. Tehát a passzív státuszú személy elvileg már kaphat hitelt, csak nehezen és kedvezőtlen kondíciókkal. Ha viszont van türelme kivárni a törvény által előírt egy éves időhatárt, akkor már teljesen tisztán indulhat minden kölcsönigénylésnek, és nem fogják hátrányosan megkülönböztetni a bankok. Érdemes tehát ezt fontolóra vennie minden passzív BAR listásnak, hiszen a lekerülési időt kivárva szó szerint rengeteg pénzt spórolhat meg bármilyen hiteligénylésével kapcsolatban.

Ha nem hitelmulasztás miatt került fel az ügyfél a KHR listára, hanem például hamis adatokat közölt a bankkal, vagy bankkártyával követett el visszaélést, akkor ez a személy passzív státuszba nem kerülhet, a listán mindvégig aktív státuszban marad, míg a törvény által előírt 5 év le nem telik. Ezeknek a személyeknek Magyarországon semminemű pénzintézet nem adhat hitelt, csak ha lekerülnek a negatív adóslistáról, és a rendszerből teljes mértékben törlik az adataikat.

2014-ben ilyen lehetőségek vannak: hitel bárosnak

Alapjaiban az mondható el, hogy minél nagyobb összeget igényel egy passzív BAR listás ügyfél, annál komolyabb feltételeket szabnak a hitel odaítéléséhez, és úgy növekszik annak is az esélye, hogy a hitelkérelmét el fogják utasítani.

A pénzpiacokon a talán legkönnyebben elérhető hitelek a gyorskölcsönök, az ilyen hitelek esetében van talán a legnagyobb esélye a passzív BAR listásoknak a hitelfelvétel sikerességére, de ekkor is számolniuk kell a kedvezőtlenebb feltételekkel, és az alaptól magasabb kamatokkal, törlesztőrészletekkel.

Sokkal nehezebb a helyzet a nagyobb hitel összeget feltételező személyi hitelekkel és kölcsönökkel, főként ha azok fedezet nélküliek. Ilyen esetekben a bankok nagyon alaposan vizsgálják majd a jövedelem nagyságát, és az igazolható munkaviszony hosszát, és ha a bank kockázati besorolásának nem felel meg az ügyfél anyagi helyzete, akkor szinte biztosan el fogják utasítani a kérelmét. Ha viszont megkapja a kölcsönt, akkor magasabb kamatokkal adják meg, ami egyértelműen kedvezőtlenebb, mint egy normál ügyfél esetében adnának meg.

A személyi hiteleket természetesen fedezetre is igényelhetik a BAR lista passzív státuszában lévők, ebben az esetben már nagyobb az esély a sikeres hitelfelvételre, de az elutasítások száma még így is magasnak nevezhető. Ha az ügyfél megkapja a hitelt, melyhez a jövedelmi viszonyai is jónak mondhatóak, akkor a fedezetes hitellel érheti el a státuszához viszonyítva legkedvezőbb kondíciójú hitelt. A ilyen ügyfelek számára leginkább az ingatlan-, vagy gépjármű fedezetes hiteleket igénylését éri meg megkísérelni, a sikeres hitelfelvételek száma ezeknél a hiteleknél a legmagasabb.

A lakáshitelek esetében is minden a felajánlott fedezet értékén, forgalomképességén és az igénylő jövedelmi helyzetének minőségén múlik. Ha a bank számára mindkettő pozitívnak mutatkozik, a hitelfelvétel sikeres lehet, de a kondíciók itt sem lesznek a legjobbak. És pont ezért jobb megoldás a passzív státusz egy éves törlési idejét megvárni, mivel egy nagy összegű lakáshitelnél már olyan összegek takaríthatóak meg a passzív státusz megléte nélkül, hogy az nemcsak százezrekben, de milliós tételben is mérhetővé válik a hitel hosszan tartó visszafizetése során.

Arról, hogy rajta vagyunk e a BAR listán, és ha igen milyen adatokkal, ingyenesen információt kérhetünk, melyet legegyszerűbben például a számlavezető bankunktól tudunk megigényelni.

KHR listáról itt tudhat meg többet.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

3 thoughts on “Hitel bárosoknak  2014-ben milyen lehetőségeik vannak

  1. koncz istván

    érdeklődni szeretnék a hitellel kapcsolatban én bar listán vagyok nincs már levonásom a fizetési papiron de 1 évig leszek még baros ha jól tudom

  2. admin

    Igen, ezt hívják passzív BAR listának. Sajnos ebben az esetben sem könnyű hitelhez jutni, de azért érdemes felkeresni a pénzintézeteket, hátha sikerül.

  3. Andrea

    Érdeklődnék, hogy aktív BAR-osként, ki tudnám-e fizetni a tartozást adósságrendező vagy esetleg másmilyen hitellel?

Van véleménye? Szóljon hozzá!