Gyorskölcsönt kaphat-e aki BAR listás?

Category: Hitel BAR listásoknak 1,526 1

Egy igen fogós kérdéssel állunk szemben, hogy Gyorskölcsönt BAR listán lévő személy kaphat-e.Ha valaki felkerül a BAR listára, avagy az adósok fekete listájára, az olyannyira negatívan érinthető őt a jövőben, hogy a legtöbb pénzintézettől garantáltan nem számíthat semmiféle hitelre, így még a többnyire lazább feltételekkel elérhető gyorskölcsönre sem.

Természetesen vannak kivételek, illetve a BAR listának is léteznek fokozatai, amelyek kivétel tárgyát képezik, hiszen a hitelfelvétel tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy valaki aktív vagy passzív státuszú.

A gyorskölcsön a jelenlegi magyar piacon az egyik legkönnyebben igényelhető hiteltermék, aminek az egyik sajátossága, hogy igényléséhez nincs szükség semmiféle ingatlanfedezet bevonására sem, így amennyiben valaki gyorsan szeretne pénzhez jutni, méghozzá különösebb kockázat nélkül, akkor a gyors hitel lehet a megfelelő megoldás.

A gyorskölcsön lényege

A bankok így egy gyorskölcsön esetében lényegében csak azt vizsgálják, hogy az igénylő rendelkezik-e megbízható munkahellyel és elegendő fizetéssel annak érdekében, hogy visszafizethesse a felvett kölcsönt. A banknak nyilván nincs biztosítéka arra vonatkozólag, hogy az ügyfél életében nem következik be változás, de amennyiben probléma történik, akkor élhet jogszabályi védelmével.

A BAR lista mindig kizáró okot jelent?

Noha a gyorskölcsönhöz nagy általánosságban könnyebb hozzájutni, mint például egy lakáshitelhez, összességében azonban mégsem gondolhatjuk róla azt, hogy bárki kaphat ilyen gyors folyósítású kölcsönt. Példának okáért, ha túl keveset keresünk, ha nem dolgozunk elegendő ideje egy munkahelyen, vagy BAR listán vagyunk, akkor az már mind-mind kizáró tényezőt jelenthet. Fontos azonban itt kiemelni, hogy a BAR listának különféle fokozatai vannak, ami azt jelenti, hogy valaki lehet aktív és passzív státuszban is ezen a feketelistán, amit a bankok a hitelfelvétel tekintetében másként ítélnek majd meg.

Aktív BAR listásnak tekinthetjük azokat az adósokat, akik jelenleg is fennálló kölcsöntartozással rendelkeznek úgy, hogy ezzel kapcsolatban hátralékot halmozott fel, vagy egy ideje már egyáltalán nem fizeti a törlesztő-részletet. Az aktív státusz gyakran hónapokig, évekig is elhúzódhat, ezen felül pedig még a rendezést követően sem törlődik azonnal.

Amennyiben ugyanis kiegyenlítettük hiteltartozásunkat a bank felé, még legalább egy évig aktív státuszban maradunk, majd ha ez az időintervallum lejárt, akkor kerülünk át passzív státuszba.

Ez utóbbi ugyan még mindig jelzésértékű a bankok számára, ellenben vannak olyan bankok, amelyek passzív listásoknak már adnak gyorskölcsönt, noha nem minden esetben egyenlő feltételekkel azokkal szemben, akik rendezett múlttal rendelkeznek. A legtöbb hitelkonstrukció tekintetében a bankok különbséget tesznek az aktív és a passzív BAR listások között a hitelnyújtás szempontjából, de főként a válság óta az aktív feketelistásokkal egyaránt kesztyűs kézzel bánnak, így például nem csak hitelhez nem engedik jutni őket, hanem adóstársként vagy kezesként való bevonásukat sem engedélyezik még gyorskölcsön esetében sem.

A gyorskölcsön további feltételei

Természetesen nem csak a BAR lista az egyetlen kizáró tényező abban az esetben, ha gyorskölcsönt szeretnénk felvenni. Általában minden banknál más és más egyéni feltételek vannak arra vonatkozólag, hogy kik kaphatnak gyors hitelt, de összességében a legtöbb helyen csak minimális eltérések vannak. Ezáltal a feltételek között szerepel, hogy a gyorskölcsön igénylője már nagykorú legyen, és legalább 3 – bizonyos bankok esetében 6 – hónapos aktív, problémamentes munkaviszonnyal rendelkezzen.

A bankok a leginkább annak örülnek, ha a munkaszerződésünk határozatlan időre szól, tehát amennyiben tudjuk, hogy néhány hónapon belül megszűnik a munkánk, feleslegesen pazaroljuk az időnket kölcsönfelvételre, hiszen vélhetően elutasítást kapunk majd. Kizáró ok tovább a próbaidő és a felmondási idő, illetve az adótartozás is. A gyorskölcsön igénylőjének ezen felül állandó telefonszámmal, illetve aktív bankszámlával is rendelkeznie kell!

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

One thought on “Gyorskölcsönt kaphat-e aki BAR listás?

  1. süveges istvan

    barlistas vagyok.15 eves munkaviszonnyal randelkezem egy helyen,nem allok felmondas alatt.200000 forintra lenne szuksegem

Van véleménye? Szóljon hozzá!