Ezeket az adatokat tartják nyilván a BAR listákon!

Category: Hitel BAR listásoknak 348 0

Ha már felkerültünk a BAR listára, avagy újabb nevén a KHR listára, egyetlen dolgot tehetünk: minél előbb rendezzük tartozásunkat azért, hogy legalább az aktív státuszból újfent passzív lehessen. Sokan azonban a listára kerülve szeretnék tudni, hogy milyen adatokat is őrizgetnek róluk a bankok, hiszen ehhez minden állampolgárnak alanyi joga van, azonban gyakran még a világhálón kutakodva sem találhatunk konkrét válaszokat.

Amennyiben felkerültünk a BAR listára, elsődlegesen a szerződésben megtalálható alapvető és kevésbé alapvető adatok kerülnek fel a rendszerre, ezáltal a szerződéskötés, a lejárat, a megszűnés dátuma, a szerződés típusa, devizahitel esetén a deviza neme, illetve természetesen a hitel összege.

A BAR listára a bank minden esetben feltölti a fennálló tartozás mértékét, a törlesztő-részletek összegét, valamint a saját banki szerződés mellett az esetleges idegen papírokat, dokumentációkat is.

Információk, amelyek biztosan szerepelnek a BAR listán

A BAR listán találhatunk tovább információt arról is, hogy a szerződést kezelő bank az adott hitelt más banktól vette-e át, vagy ő folyósította az ügyfél részére, ezen felül részletezve van a fennálló tőketartozás mellett a havi törlesztéssel kapcsolatos valamennyi információ. Mindezen adatok ráadásul a lehető legaktuálisabb formában kerülnek feltüntetésre, hiszen a pénzintézetek többsége az adott hónap ötödik munkanapjáig aktualizálják adataikat a KHR keretein belül. A BAR listán ezen felül nyilvántartásba kerül, hogy a problémás adós szerződését melyik bank kezeli – tehát lényegében, hogy hol vettük fel a kölcsönt –, ez azonban már nem tartozik a publikus információk közé, így csak az ebben illetékes pénzintézet férhet hozzá.

Azokat a személyeket, akiket negatívan nem, csak pozitívan tesznek fel a BAR listára, rengeteg törvényi szabályozás véd, de az adatokhoz való hozzáférésről minden esetben nekünk kell nyilatkozatot tennünk, amit nem elég csak egyetlen alkalommal megejteni, lévén minden egyes hitelfelvétel előtt ismételni kell, máskülönben a bankok csak a negatív adatokat kapják meg, a pozitívot már nem. A nyilatkozatban hozzájárulásunkat kell adnunk ahhoz, hogy adataink lekérdezhetőek legyenek a KHR rendszeréből, ezen felül pedig arról is, hogy adataink kezelhetőek, illetve tárolhatóak legyenek-e.

Ha utóbbi esetben nemmel nyilatkozunk, és hitelszerződésünk problémamentes, azonnal törölnek minket a BAR listáról. Nemleges válasz esetén a KHR öt évig tárolja adatainkat. Ha később mégis meggondolnánk magunkat, bármikor szabadon módosíthatjuk a fentieket.

A bankokat nem tudjuk átverni!

Természetesen a fenti nyilatkozat esetében soha nem élhetünk olyan módosítással, amelynek során megpróbálhatjuk átverni a bankot. Ha tehát például a lekérdezhetőséggel kapcsolatban nemleges választ adunk, a bank mindenképpen látni fogja a mulasztásokat, hiszen a negatív információk lekérdezéséhez már nem kell hozzájárulás a magánszemélytől. Fontos, hogy a bankok eltérő szabályokat hoznak a magánszemélyek és a vállalkozások esetében is a BAR lista tekintetében, hiszen a vállalkozóktól a bankok semmilyen beleegyező nyilatkozatot vagy egyebet sem kérnek, esetükben mindig és minden adat látható.

Mikor kerülhetünk fel a BAR listára?

Magánszemélyként csak és kizárólag akkor és úgy kerülhetünk fel a BAR listára, amennyiben hátralékunk meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, ez a folyamat pedig több mint 90 napon, tehát három hónapon keresztül fennáll. Felkerülhetünk a listára akkor is, ha valótlan adatokat állítottunk a hitelszerződés megkötésekor, vagy jogtalanul használunk egy bankkártyát.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!