BAR lista lekérdezés online vagy telefonon

Category: Hitel BAR listásoknak 5,628 1

A BAR listára azok a személyek kerülnek fel, akik megszegték a bankokkal vagy egyéb hitelintézetekkel kötött kölcsönjellegű szerződést. A rendszer egy nyilvántartás, amibe akkor kerülhetünk fel, ha a törvényben meghatározott vétséget követtünk el, ezáltal például nem fizettünk a szerződésnek megfelelően a felvett hitelt és így tovább.

A bankok az ügyfeleket minden esetben már a szerződéskötéskor figyelmeztetik arra, hogy melyek azok az esetek, amelyek BAR listát eredményeznek, ezen felül pedig a folyamat maga sem egyik napról a másikra történik, a pénzintézetek ugyanis előzetes felszólítások után tesznek csak fel valakit erre a listára, ezáltal az ügyfelek az esetek többségében kapnak lehetőséget az egyenlítésre.

Természetesen akadnak kivételek is, ezáltal gyakran előfordult már a múltban, hogy valakit előzetes tájékoztatás nélkül, váratlanul tették fel aktív státusszal a BAR listára, amire csak egy hitelfelvételt követően derült fény. Ha mi sem vagyunk biztosak abban, hogy fent vagyunk-e ezen a listán vagy sem, természetesen saját magunk is tájékozódhatunk állapotunkról.

A BAR lista lekérdezésének folyamata

Minden évben egy alkalommal minden magánszemély ingyenesen tájékozódhat azzal kapcsolatban, hogy felkerült-e a BAR listára, illetve egyáltalán milyen adatai szerepelnek ebben a nyilvántartásban. Az ügyfelek azonosítására természetesen azonosítók alapján történik, ezáltal egyszerű családi nevük, születési dátumuk, helyük és édesanyjuk neve alapján. Mivel az ügyfélnév a házasságkötés után megváltozhat, az azonosításhoz minden esetben a születéskori családi, illetve utónevet kell használni.

A BAR lista lekérdezésének dokumentációit a pénzintézetnek minden esetben az igényléstől számított két munkanapon belül el kell juttatnia a rendszer működtetőjéhez, akinek öt napon belül válaszolnia kell a banknak, aki további két munkanapon belül köteles tájékoztatni a lekérdezőt arról, hogy milyen adatokkal szerepel a BAR listán. A magánszemélyekről a BAR lista általánosságban a fent megnevezett általános adatok – név, születési hely, édesanyja neve és így tovább –, olyan adatokat tárolhat még, mint a pontos lakcím, az állampolgársággal kapcsolatos adatok, illetve néhány személyazonosításra is használható okmány száma, így személyi igazolványé, útlevélé és vezetői engedélyé.

A KHR lista rendszerében átlagosan több mint 300 ezer magyar magánszemély, több mint 500 ezer különféle hitelmulasztása található meg. Ez a szám természetesen folyamatosan emelkedik, és az adatok elévülési ideje is nagyon hosszú, ezáltal a passzív státuszba lépve általában még öt évig szerepelnek a rendszerben.

A következő adatokat tartják nyilván magánszemélyek esetében:

 • Születési név
 • Születési hely
 • Születési dátum
 • Anyja születési neve
 • Viselt név
 • Állampolgárság
 • Személyi igazolvány szám
 • Útlevél szám
 • Vezetői engedély szám
 • Egyéb azonosító okmány száma, típusa
 • Lakcím
 • Levelezési cím
 • E-mail cím
 • A rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (adós, adóstárs)

 

Hogyan szüntethető meg a BAR listás státusz?

A BAR listán való szereplés csak és kizárólag egyetlen formában szüntethető meg végérvényesen! Ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ügyfél rendezi tartozását, méghozzá a hátralék kiegyenlítésével, vagy alternatív módszerekkel, így fedezet, illetve kezes bevonásával, esetlen a hitelszerződés alaposabb átütemezésével.

Amennyiben a BAR listára felkerülünk, aktív státuszban szerepelünk rajta, azonban ha rendezzük hátralékunkat, akkor sem kerülünk ki azonnal az adatbázisból, hanem passzív státuszba kerülünk, ami továbbra is figyelmeztető lehet a bankoknak, de ilyen esetben már egyre többen szóba állnak velünk újabb hiteligényléssel. Véglegesen csak azt követően kerülünk majd le a BAR listáról, ha a passzív státusz 5 évében nem szegtük meg ismételten a hitelszerződést.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

One thought on “BAR lista lekérdezés online vagy telefonon

Van véleménye? Szóljon hozzá!