Hitel BAR listásoknak

Hitel BAR listásoknak – Kérdések és lehetőségek azok számára akik Aktív vagy passzív BAR listára kerültek.

A BAR lista, jelenlegi nevén KHR lista a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartása azokról az ügyfelekről, akik bankokkal szerződéses jogviszonyban állnak. Ezt azzal a céllal hozták létre, hogy a hitelfelvétel során a bankok, pénzintézetek számára információkat nyújtson a kérelmező cég, vagy személy hitelképességéről, a benne tárolt adatok ismeretében megvédje a hiteligénylőt a túlzott eladósodástól, illetve segítse az úgynevezett „jó adósokat” könnyebben hitelhez jutni.

Hirdetes

A teljes KHR lista

Ez az un. teljes lista minden egyes pénzintézet számára hozzáférhető, amennyiben a szerződő személy, vagy cég ehhez hozzájárul, ezáltal a pénzintézetek érdekeit is szolgálja, hiszen jelentősen csökkenti a hitelezéssel kapcsolatban felmerülő kockázatokat, mivel információkat nyújt a magánszemélyek, cégek eladósodottságáról.

A teljes lista tartalmazza azon “adósok” adatait, akik még nem fizették vissza a szerződésükben vállalt összeget bankjuknak, akár magánszemélyekről, akár cégekről legyen szó. Amennyiben egy magánszemély az összes tartozását lerótta a pénzintézet felé, akkor már a következő naptól kezdve lekerül erről a listáról, viszont a cégek esetében még 5 éven át őrzik az adataikat ezen a listán.

Az un. BAR lista a rosszul fizető adósokról vezetett nyilvántartás

A teljes listán túl azonban létezik egy negatív adóslista is, amelyre a törvényben meghatározott feltételek szerint akkor kerül fel egy „adós”, amikor 90 napon túli tartozása van egy bank felé, és a tartozás összege meghaladja a minimálbér összegét. A köznyelvben ezt nevezzük BAR listának.

A BAR listáról lekerülni nem egyszerű, és igencsak időigényes dolog, hiszen csak abban az esetben törlik nevünket róla, ha a teljes tartozásunkat megfizettük és akkor is az úgynevezett passzív státuszba kerülünk át további egy évig.

Azonban amíg a passzív listán szerepelnek az adataink, addig – mivel ez a lista hozzájárulásunk nélkül is hozzáférhető minden bank számára,- jelentős mértékben megnehezíti, sőt gyakran akár teljesen lehetetlenné is teszi bármilyen hitelhez jutásunkat, a visszafizetéstől számított további egy évig.

Érdemes tehát résen lennünk nem csak a hiteleink törlesztésével kapcsolatban, hanem bankszámlánk számlavezetési díjával, és egyéb a bankok felé fennálló fizetési kötelezettségünkkel kapcsolatban is, hogy nehogy a több hónapon át felhalmozódó tételek fekete listára juttassanak minket, hiszen akkor legalább egy évre „megpecsételődik a sorsunk”, már ami a banki szolgáltatásokat illeti.

Hirdetes


BAR lista lekérdezésének lehetőségei

A BAR listán szereplő adatainkat mindannyian korlátozás nélkül megismerhetjük, és azt is megtudhatjuk, melyik pénzügyi intézmény adta meg azokat. Ezért az adatszolgáltatásért nem számolható fel külön díj.

Ezt a listát a BISZ Zrt.(Bankközi Informatikai Szolgáltató Zrt.) működteti, azonban banki ügyfelek számára nem elérhetőek a szolgáltatásaik. Amennyiben felmerül bennünk az a gyanú, hogy BAR listára kerültünk tudtunkon kívül, és a bankok emiatt nem fogadják be a hitelkérelmünket, akkor kérhetjük bármelyik bankon keresztül, hogy betekinthessünk a saját adatainkat tartalmazó listába, ennek segítségével megtudhatjuk, valóban ez-e az oka annak, hogy a bankok nem adnak hitelt nekünk.