Gyorskölcsön nyugdíjasoknak, megnéztük a feltételeket!

Category: Gyorskölcsönök 519 0

Nem csak a fiatalok, hanem a nyugdíjasok is szenvedhetnek anyagi problémáktól, éppen ezért egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, hogy vajon van-e lehetőségük ilyen jövedelem, nyugdíj mellett gyorskölcsönhöz jutni.

Mivel a nyugdíj egy rendszeres jövedelem, aminek mértéke akár a mindenkori minimálbér összegét is meghaladhatja, ezért a jelenlegi hitelezési szabályozás és jogszabályok értelmében semmilyen akadálya sincsen annak, hogy egy nyugdíjas gyorskölcsönt vegyen fel.

Ha nyugdíjas szeretne igényelni magának gyorskölcsönt, talán megdöbbentő lehet, de a legfontosabb előírás nem a jövedelemre vonatkozik, sokkal inkább a leendő adós életkorára.

Az életkor fontosabb, mint a nyugdíj összege

Minden egyes pénzintézet külön meghatározza, hogy az általa nyújtott gyorskölcsön, illetve egyéb hitelkonstrukció tekintetében a kölcsön lejáratakor mennyi lehet a hitel igénylőjének maximális életkora. Mivel a gyorskölcsönök általában rövid lejáratú hitelek, ezért a legtöbb bank elég tág határok között értelmezi az életkor kérdését, de az általánosságban feltétel, hogy a kölcsön lejáratáig az ügyfél életkora még nem haladhatja meg a 70 évet. Ha tehát 67 évesek vagyunk, és két évre szeretnénk gyorskölcsönt igényelnie, mindehhez pedig az anyagi feltételek is adottak, akkor nagy valószínűséggel kölcsönigénylésünk sikerrel zárul majd.

Már kölcsöntípusok esetén ennél sokkal szigorúbbak a bankok, így például a személyi kölcsönöknél már gyakran 65 éves kor felett sem engedik hitelhez jutni a nyugdíjasokat. Természetesen ezen a téren is vannak kötelező kivételek, ezáltal több olyan pénzintézet is van hazánkban, akik a gyorskölcsön maximális futamidejének meghatározásakor megengedi a nyugdíjasoknak, hogy 75 évesek legyenek. Hogy mi a megoldás abban az esetben, ha idősebbek vagyunk, ezáltal nem felelünk meg a feltételeknek?

Természetesen nem kell beletörődnünk abba, hogy nem kaphatunk gyorskölcsönt, lévén ezen a téren is rengeteg kiskaput fedezhetünk fel. Ha tehát 77 évesek vagyunk és hitelt szeretnénk, tökéletes megoldás lehet, ha bevonunk a hitelüzletbe egy adóstársat, például valamelyik gyerekünket vagy unokánkat, akinek meg kell felelnie a bank által támasztott olyan általános követelményeknek, mint amilyen például a betöltött 18. életév, a negatív BAR listás szereplés, a mindenkori minimálbért meghaladó rendszeres jövedelem és az állandó magyarországi lakcím.

Ebben az esetben a bank biztosítva van azzal kapcsolatban, hogy esetleges haláleset bekövetkezése esetén a hitelügyletbe bevont adóstárs törleszteni tudja majd a felvett kölcsönt.

Mire van szükség a gyorskölcsön igényléséhez ha nyugdíjas?

Ha nyugdíjas személy szeretne gyorskölcsönt igazolni, természetesen esetében is ugyanúgy szükség van jövedelemigazolásra, mint azoknál a személyeknél, akik rendszeres munkabér mellett tartanak igényt hitelre. A nyugdíjasok jövedelemigazolásához a nyugdíjszelvényre lesz szükségük, vagy annak a bankszámlának a kivonatára, amelyre a nyugdíj érkezik. Ha rokkantnyugdíjasról van szó, akkor a bank kérheti ezen felül a végleges rokkantságot igazoló dokumentumot is.

Ha az igénylő ugyanis még nem végleges rokkantnyugdíjas, ezáltal a jövőben egy felülvizsgálat során elvehetik a nyugdíját, annak a pénzintézetek nem tudnak hitellel szolgálni. A nyugdíjszelvény vagy a nyugdíjat tartalmazó bankszámlakivonat mellett a gyorskölcsön felvételéhez szükséges még a nyugdíjas igazolvány, valamint az év eleji nyugdíjértesítő bemutatása is. Noha a nyugdíj egy rendszeres jövedelem, az esetek többségében nem egy olyan magas juttatás, ami megengedhetné az emberek számára a túlzott költekezést.

Éppen ezért jó tanács, hogy főként a kisnyugdíjasok, valamint azok, akik párjuk nyugdíjával együtt képesek csak fenntartani magukat, azok kétszer is gondolják át a gyorskölcsön felvételét, és amennyiben lehetőségük van rá, inkább gyermekeiktől vagy unokáiktól kérjenek kölcsön. Amennyiben ugyanis váratlan kiadás, betegség következik be, és a törlesztő-részletek fizetése nehézkessé válik, akkor a bank könnyedén akár még árverezésre is viheti az ügyet, amivel csak nagy kellemetlenségeket okozhatunk családunknak.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!