Gyorskölcsön jövedelemigazolás nélkül kaphatunk-e hitelt?

Category: Gyorskölcsönök 2,539 0

Az esetek jelentős többségében általában azok szorulnak anyagi segítségre, ezáltal azok számára fontos a gyorskölcsön igénylése, akik például elveszítették a munkahelyüket, vagy olyan helyzetbe kerültek alacsony fizetésük révén, amiből kifolyólag gyorsan szükségük lenne készpénzre.

Rengetegen azonban akkor is örülnének egy kis anyagi segítségnek, ha nincs állandó vagy igazolható jövedelmük. Hogy ők mihez kezdhetnek?

A gazdasági válság óta a bankok alaposan megváltoztatták, mondhatni szigorították a jövedelemvizsgálatot még a gyorskölcsönök felvételekor is.

Gyorskölcsön jövedelem nélkül – vajon lehetséges?

Míg ugyanis néhány helyen a recesszió előtt lehetőség volt arra, hogy akár rendszeresen igazolható jövedelem nélkül is felvegyenek gyorskölcsönt a magánszemélyek, addig néhány éve már jogszabályok kötelezik a bankokat arra, hogy ezt ne engedélyezhessék semmilyen formában sem, hiába van az igénylőnek megfelelő fedezete, így például háza vagy autója a tranzakcióhoz. A bankok számára a jövedelemvizsgálattal kapcsolatos jogszabályváltozás 2010. június 11-én lépett életbe.

Ettől a ponttól fogva a pénzintézeteknek minden esetben meg kell állapítania a hitelbírálat során a hitelezhetőségi limitet. Ezzel alapesetben még nem lenne probléma a jövedelem nélkülieknek sem, de jogszabály kötelezi a bankokat arra, hogy ehhez minden esetben kérjenek jövedelemigazolást, ami az adós, vagy az adóstárs rendszeres havi jövedelméről ad biztosítékot. Röviden és tömören tehát a 2010-es jogszabály értelmében azok az emberek, akik nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, nem is jogosultak gyorskölcsön felvételére.

Jövedelemigazolásra ma már ráadásul nem csak gyorskölcsönök, hanem személyi kölcsönök, sőt mi több, jelzáloghitelek felvétele esetén is szükség van. A hitelező banknak tehát ma már nem elég az, hogy rendelkezünk egy házzal vagy egy autóval, amit elvehetnek tőlünk rossz törlesztés esetén, a pénzintézetek még a hitel felvétele előtt meg akarnak győződni arról, hogy a kiutalt pénz törlesztése milyen forrásból lesz megoldva.

A jövedelemigazolás formái

A jövedelemigazolásnak számtalan formája lehet annak függvényében, hogy a gyorskölcsön igénylője milyen formában és státuszban kapja rendszeres jövedelmét. Ha például valaki alkalmazott jogviszonyban dolgozik, akkor olyan munkáltatói igazolásra lesz szüksége, amelyet munkaadója tölt ki.

Ezen felül a legtöbb pénzintézetnek be kell nyújtani a munkabért tartalmazó bankszámlakivonatot is, vagy az APEH által kibocsátott előző évi jövedelemről szóló igazolást. Amennyiben rendszeres juttatásunk nyugdíjként érkezik, abban az esetben gyorskölcsön igényléséhez be kell mutatnunk nyugdíjas igazolványunkat – ami a jogviszony alátámasztása miatt fontos –, valamint nyugdíjas szelvényünket is, de amennyiben juttatásunk számlára érkezik, abban az esetben a bankszámlakivonatot. Egyéni vagy társas vállalkozások gyorskölcsön felvétele esetén az APEH által kiállított jövedelemigazolással, valamint nemleges adótartozással tudják igazolni saját jövedelmüket, de van olyan bank is, aki a vállalkozás formájának, illetve az igényelt összeg nagyságának függvényében bekérheti a mérleget, a főkönyvi kivonatot, a beszámolót, sőt még az SZJA bevallást is.

Amennyiben valaki egyéb jövedelemszerző tevékenységet folytat, ezáltal egyik kategóriába sem sorolható be, a bank további igazolások benyújtására is igényt tarthat annak érdekében, hogy meggyőződjön az igénylő fizetőképességéről. Az egyéb jövedelemszerző tevékenységek közé tartozik például, ha a hitelügyletbe bevont adóstársunk valamilyen családtámogatási ellátásban részesül, ami önálló jövedelemként nem állja meg a helyét, kiegészítőként azonban annál inkább. Ilyen esetben például a bank vélhetően a GYED vagy a GYES szelvényét is bekérheti majd. Igényelhetnek gyorskölcsönt továbbá azok is, akik megbízási szerződéssel dolgoznak – ha jövedelmük eléri a minimálbér összegét –, ilyen esetekben az igazolásra a bankszámla mellett szükség van konkrétan a megbízási szerződésre is.

Share Button
A hitel-center.hu weboldalon olvasható információk csak tájékoztatást szolgálják. Így azok nem minősülnek a Bankok hivatalos ajánlatának. Kérjük a további információk miatt keresse fel a bank weboldalát vagy személyesen az Önhöz legközelebb lévő bankfiókot, pénzintézményt.

Kapcsolódó hitel ajánlatok és információk

Van véleménye? Szóljon hozzá!